Longeertraining

Longeren is een essentieel onderdeel van de training van paarden en heeft voor het paard een heel andere betekenis dan vaak wordt aangenomen.

Longeren heeft veel impact op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Het is meer dan het trainen van bepaalde spiergroepen of simpelweg rondjes lopen om even wat stoom af te blazen.

Paarden spiegelen en ook bij het longeren krijg je directe feedback op de input die je geeft.

Lichaamstaal

Wat veel mensen niet weten is dat het paard het longeren heel anders ervaart. Voor het paard is longeren een essentieel interactief spel waarmee hiërarchie wordt bepaald. Dit spel loopt via lichaamstaal en energie.

De signalen die het paard oppikt en interpreteert zijn die van de lichaamstaal van de longeur. Deze is zich vaak niet bewust van de signalen die hij uitzendt. Het paard reageert naar zijn natuur. Die reactie is vaak heel anders is dan de longeur voor ogen heeft.

 

Miscommunicatie

Het conflict is geboren. De longeur komt agressief over zonder dat te willen en te weten. Hulpmiddelen als bijzetteugels, lijnen en een lange zweep bieden vervolgens geen soelaas om de boodschap duidelijker over te brengen. Het verhoogt enkel de druk en de drang om onder deze benarde situatie uit te komen. Het paard lijkt hier onwillig en wars, maar reageert gewoon op wat hem wordt voorgespiegeld: onbewuste lichaamstaal.

Uiteindelijk wordt het opstandig omdat het zich bedreigd voelt. Overlevingsstrategieën komen in werking. Het paard gaat vluchten, vechten of zich dood verklaren.

Wat een leerzaam trainingsmoment hoort te zijn, kan uitlopen in een agressief krachtenspel waarin de longeur altijd aan het kortste eind trekt. De mens verliest altijd, omdat het paard simpelweg geen vertrouwen en respect opbouwt in degene die zijn leider is.

 

Wat leveren longeerlessen je op?

- je leert de beste beweging uit je paard te halen

- je leert je paard te buigen en de dragen.

- je creëert lichaamsbewustzijn in je paard.

- je leert je lichaamstaal bewust te worden en te gebruiken.

- je ervaart het effect van focus en intentie.

- je leert wanneer te leiden en wanneer te drijven.

- je leert de druk te hanteren.

- je leert waar op het lijf en hoeveel je kunt inwerken op het paard.

- je leert hoe te gaan en staan.

- je leert hoe je richting en tempo bepaalt.

- je leert hoe je de zweep hanteert.

- je leert hoe je ontspanning en overgave creëert.

- je krijgt respect en acceptatie.

- je leert hoe je van een vechter of vluchter een gewillig paard maakt.

- je krijgt vertrouwen en leiderschap.

 

 

Harmonie en leiderschap

Longeren is bedoeld als een harmonieuze interactie tussen mens en paard, wat loopt via lichaamstaal. Bij correct longeerwerk krijgt het paard een duidelijk beeld van zijn baasje. Een persoon die hem veiligheid biedt, waar hij zichzelf in herkend en waarvoor hij respect opbouwt. Dit beeld is ook essentieel voor het verdere verloop in het zadel. Leiderschap wordt namelijk op de grond bepaald, niet op de rug van een paard.

Longeren is een training waarin je jouw leiderschap ten opzichte van het paard duidelijk maakt in een taal die het paard begrijpt. Zijn taal, lichaamstaal.

 

Ongewillige paarden worden niet geboren, ze worden door miscommunicatie gemaakt.

Interactie via lichaamstaal is de basis voor een succesvolle relatie met je paard

Hippisch Opleiding Centrum Vinkemolen

Kwaadbeek 71 - 9860 Oosterzele

info@pensionstal.be